Sociaal bedrijfsintranet breekt door

Sociaal bedrijfsintranet breekt door
Web 2.0 en sociale media binnen het bedrijfsintranet zijn niet langer slechts leuke hebbedingetjes. Het levert ook harde kostenbesparingen op. Bedrijfsintranetten evolueren en worden steeds socialer.

Tony Ward keynote speaker op Intranet Congres Entopic sprak over de inzet van sociale media binnen bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft bedrijven tegenwoordig beschikt over een Blog, een toename van 10 procent vergeleken met het jaar daarvoor.

Web 2.0 ontwikkelingen op het internet sijpelt de laatste jaren steeds verder door binnen bedrijven. Grote organisaties zoals IBM en Wallmarkt zijn een goed voorbeeld van wat web 2.0 binnen bedrijven kunnen en doen. Drempels worden lager en kennis vrijer gedeeld. De voordelen voor bedrijven zijn groot.

Sociaal intranet wordt mainstream

De helft van de bedrijfsintranetten gebruiken tegenwoordig een wiki of digitaal handboek, een toename met 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Verwacht wordt dat deze groei dit jaar sterk zal toenemen. Het sociale bedrijfsintranet breekt door.

Ongeveer 23% van de intranetten beschikken al over sociale netwerk-functies, een toename van 20 procent. "Mensen gebruiken sociale media in hun dagelijkse leven. Vooral voor de jongere generatie is het een way of life". (aldus Tony Ward)

Toegankelijkheid van informatie

Met namen geografisch verspreidde organisaties hebben voordeel bij een eigen sociaal intranet. Geografische en organisatorische barrières verdwijnen of worden in ieder geval significant lager. "Mensen vinden hiermee sneller hun weg naar de informatie" aldus Ward.

Web 2.0 tools binnen het bedrijfsintranet bespaard bedrijven veel geld. Ward noemt een voorbeeld over een vraag in een blog over welke vertalingsoftware aan te schaffen. "Er kwam een antwoord terug dat dat veel goedkoper kon, er is toen 100.000 dollar bespaard."

Kwaliteit kan beter

Ward stelt dat ongeveer 20 procent van de gebruikers van sociale intranetten ontevreden is over de kwaliteit van de geboden tools. Dat is nog veel te hoog en kan dus beter.

De oorzaak volgens Ward moet worden gezocht in het feit dat er onvoldoende kennis bij bedrijven aanwezig is over wat werknemers echt nodig hebben en zullen gebruiken. Management zal werknemers beter moeten volgen om zo beter aan te sluiten bij wensen en behoeften.

Onvoldoende goede business cases waar sociale media tools zijn ingezet binnen het intranet maakt het voor het management lastig een koers uit te zetten en dit t verantwoorden. Hij adviseert bedrijven vooral eerst duidelijk te definiëren wat het doel is dat bereikt moet worden en dan pas te beginnen met de bouw van een sociaal intranet.

Toekomst

Essentieel voor uw bedrijfsresultaat is het optimaal samenwerken tussen collega´s. René Jansen is directeur van Winkwaves en specialiseert zich in kennismanagement en sociale media. Hij voorspelde vorig jaar "De nieuwe organisatie is effectiever, door de creativiteit van de werknemer toe te passen. Ze kan daardoor sneller met betere producten komen en streeft daarmee de traditionele organisatie voorbij." Inspelen op ontwikkelingen in de markt wordt veel eenvoudiger en doeltreffender. Capaciteiten en creativiteit worden optimaal benut, traditionele organisaties hebben zo het nakijken.

Bedrijven en instellingen doen er verstandig aan een vaste plek binnen hun intranet te geven aan sociale media en web 2.0 tools. In 2009 stelde René Jansen; "Ga je daar als organisatie niet in mee, dan krijg je er last van. Veel bedrijven zijn georganiseerd volgens theorieën van twintig jaar geleden. Er zijn inmiddels nieuwe vormen van samenwerken, die veel minder overhead kennen."

De oude manier van webredactie en content management is voorbij.  "De meeste intranetten worden gecontroleerd door de communicatie afdeling. Maar het era van communiceren naar mensen is voorbij. Met de komst van het sociale web, houden mensen er niet meer van om tegen gecommuniceerd te worden. Het gaat om het structureren en organiseren van content. Zorg dat je mensen zo ver krijgt dat ze zelf dingen ondernemen." Stelde Gerry McGovern hoofdspreker op het Intranet Congres Entopic.

Meer weten?

U wil meer weten over dit onderwerp? Of wellicht wil u weten hoe u binnen uw organisatie de voordelen plukt van sociale intranettoepassingen? Neem dan vrijblijvend contact met i-Concept op voor een advies op maat.

Bron: Emerce

date_range Gepubliceerd op 29-03-2010 00:00
person Jan-Willem Reijsenbach
visibility Views: 3661
chat Reacties: 1
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 1 )
Like

12-08-2010 22:08
Reactie ID: #15

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close