Huisartsen klagen schakelpunt EPD aan

Huisartsen klagen schakelpunt EPD aan

De vereniging praktijkhouders huisartsen (VPH) klaagt de organisatie verantwoordelijk voor gegevensuitwisseling van het EPD (VZVZ) aan. De huisartsen menen dat het EPD op gespannen voet staat met het beroepsgeheim van huisartsen.

De partij verantwoordelijk voor het EPD, de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie, heeft de ontwikkeling van het EPD overgenomen nadat de overheid dit eerder had afgeschoten.

Huisartsen maken met name bezwaar tegen het feit dat niet de patient of de arts bepalen wie toegang krijgt tot de dossiers.  In plaats daarvan zijn het de zorgverzekeraars en overheidsinstanties die dit voor het zeggen hebben. De door de VPH gevraagde aanpassingen werden afgewezen. Doordat aanpassing van privacy garanties wer afgewezen menen huisartsen dat wanneer zij gebruik maken van het EPD zij in feite in strijd handelen met het medisch beroepsgeheim.

Deze weerstand door huisartsen houdt echter niet in dat huisartsen tegen het EPD zijn. Een meerderheid van de leden is juist voor de invoering. In een NOS interview stelt de VZVZ dat huisartsen niet verplicht zijn om deel te nemen aan het EPD. Huisartsen menen dat die verplichting er in praktijk wel is omdat verzekeraars vergoedingen zouden weigeren als er geen gebruik van het systeem wordt gemaakt.

bron: Tweakers

UPDATE

De Landelijke huisartsen vereniging (LHV), gaat wel akkoord met het nieuwe EPD. In de door de oude versie van het EPD zou iedere patient automatisch deelnemen aan de EPD tenzij deze specifiek bezwaar werd aangetekend. In het huidige systeem is alleen sprake van deelname na toestemming.

 

date_range Gepubliceerd op 05-02-2013 00:00
person Rogier Castricum
visibility Views: 3748
chat Reacties: 1
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 1 )
Like

06-02-2013 09:27

Dus de VPH moet dus aantonen dat de verzekeraars niet betalen als er geen EPD is? Lastig lijkt me. Verder vraag ik me af welke "leesrechten" die verzekeraars hebben in een medisch dossier.

Reactie ID: #77

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close