HTTP-standaard na zestien jaar naar versie 2

HTTP-standaard na zestien jaar naar versie 2
Na 16 jaar krijgt het communicatieprotocol HTTP van de moedertaal van het Web eindelijk een update. De stuurgroep die de technische standaarden van dit HyperText Transfer Protocol bewaakt, heeft de update onlangs goedgekeurd.

De HTTP standaard beschrijft hoe computers en servers met elkaar moeten communiceren wanneer webpagina's worden opgevraagd. De eerste versie van dit Hypertext Transfer Protocol (HTTP) stamt nog uit de jaren 90. In 1996 werd versie 1.0 hiervan geïntroduceerd, drie jaar later gevolgd door versie 1.1 die tot dit jaar stand hield.

Snelheid

Belangrijkste verbetering aan het protocol richt zich op het kunnen bundelen van http-verzoeken. Hiermee kunnen veel verschillende http verzoeken in één batch bij servers worden afgeleverd. In praktijk zal dit naar verwachting leiden tot veel snellere laadtijden van pagina's. Ook niet onbelangrijk is dat infrastructuur en netwerken minder zwaar worden belast.

HTTPS

Steeds meer websites gebruiken tegenwoordig versleuteling van de webpagina's via HTTPS. Mark Nottingham, hoofd van de stuurgroep, meldt in zijn blog dat voor deze pagina's de nieuwe standaard ook voordelen biedt. Versleutelde websites laden traag doordat het gebruik moet maken van het TLS-protocol voor versleuteling, de nieuwe standaard kan deze vertraging voor een aanzienlijk deel wegnemen.

Nog even wachten

Het is nog wel even wachten voordat de nieuwe standaard ook daadwerklijk breed wordt ingezet. Veel infrastructuur moet worden aangepast op de nieuwe standaard. Google kondigt in ieder geval als een van de eersten aan komende weken de nieuwe standaard in zijn Chrome browser in te passen. Firefox test inmiddels met de nieuwe standaard. Officieel moet de standaard nog worden goedgekeurd door de IETF maar dat lijkt nu slechts een formaliteit.

Bron: nu.nl

date_range Gepubliceerd op 18-02-2015 10:32
person Jan-Willem Reijsenbach
visibility Views: 2212
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close