Ruim 1 miljoen euro voor digitale onderwijsinnovaties

Ruim 1 miljoen euro voor digitale onderwijsinnovaties

De Universiteit van Utrecht gaat ruim 1 miljoen euro uittrekken voor digitale onderwijsinnovaties. Drie jaar lang is jaarlijks twee miljoen euro beschikbaar om onderwijstalent te ondersteunen en onderwijsinnovaties te realiseren.

De helft van het geld (één miljoen euro) wordt onder faculteiten verdeeld op basis van studentenaantallen. Faculteiten kunnen zelf bepalen aan welke doelen ze dit geld besteden. De andere helft loopt via een breed samengestelde beoordelingscommissie met hoogleraren uit alle faculteiten en is bestemd voor grotere investeringen.

Begin deze maand heeft het college van bestuur – op voordracht van de beoordelingscommissie – besloten om vijf projectvoorstellen te honoreren in 2013.

Twee ton gaat bijvoorbeeld naar blended learning, waarbij gebruik wordt gemaakt van e-learning: weblectures en e-assessment. De huidige manier waarop e-learning tools worden ingezet, is vaak intuïtief. Docenten hebben wel een vermoeden dat het leereffect wordt versterkt, maar weten niet welke tools in welke onderwijsvorm het meest effectief zijn.

Er gaat ook geld naar een digitaal platform voor studentevaluaties voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Als aanvulling hierop wordt een instrument ontwikkeld waarmee docenten elkaar op een professionele wijze peerfeedback kunnen geven. Vervolgens kunnen door middel van reflectie en intervisie en het formuleren van nieuwe leerdoelen gericht acties ingezet worden.

Er zal ook een serious game ontwikkeld worden waarmee toekomstige (dieren)artsen, apothekers en psychologen leren communiceren met patiënten en cliënten. De communications game is in het algemeen een aanvulling op het bestaande onderwijs, maar kan in sommige opleidingen een deel van het bestaande onderwijs vervangen. Door studenten meer via zelfstudie te laten oefenen, nemen ze beter voorbereid deel aan het onderwijs en hiermee kan de effectiviteit van het onderwijs toenemen.

PortalCMS Standaard biedt een all-in-1 e-learning oplossing met een auteursomgeving, een leeromgeving met toetsmogelijkheid en resultaatbeheer en een besloten portal waarin docenten en cursisten informatie en kennis kunnen uitwisselen.  

 

bron: Emerce

date_range Gepubliceerd op 15-03-2013 00:00
person Albert Bausch
visibility Views: 2480
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close