Rechter: Linken is ter beschikking stellen van informatie

Rechter: Linken is ter beschikking stellen van informatie

De rechtbank in Den Bosch oordeelde vandaag dat linken naar persoonsgegevens het zelfde is als het verwerken daarvan. Hiermee valt linken naar pagina’s, waar namen op staan vermeld, automatisch onder de Wet bescherming Persoonsgegevens (Wbp).

De website Veilingdeurwaarder.nl stuurde geïnteresseerden per e-mail en via tweets automatisch links over mogelijk interessante executieveilingen waaronder auto's. De pagina's waar naar gelinked werd bevatten echter persoonsgegevens van de eigenaar. Zo werd bij een auto veiling niet alleen de RDW gegevens getoond maar ook de naam van de eigenaar. De rechter oordeelde dat bij dergelijke handelingen gesproken moet worden van een 'andere vorm' van 'terbeschikkingstelling' en dat is dus verwerking in de zin van de Wbp.

De rechter slaat hiermee echter de plank mis. "Voor 'verwerken' wordt immers veel betekenis gehecht aan de feitelijke macht die een persoon heeft over de persoonsgegevens, en dat is niet geval met een hyperlink." Aldus Anke Verhoeven van SOLV, die overigens niet direct betrokken is bij deze zaak.

"Mijns inziens gaat het oordeel van de rechtbank nl. dat hier sprake is van een verwerking door de enkele hyperlink, wel erg ver. Heel veel websites bevatten persoonsgegevens. Het zou niet wenselijk zijn om elke link naar een dergelijke website te zien als een verwerking van persoonsgegevens. Dit omdat er in zo'n geval geen sprake is van feitelijke macht over de persoonsgegevens."

Op welke wijze dit gevolgen zal hebben voor het gebruik van hyperlinks en hoe het CBP hier mee om zal gaan is op dit moment niet te zeggen.

date_range Gepubliceerd op 27-02-2013 00:00
person Jan-Willem Reijsenbach
visibility Views: 1601
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close