Europa verdeeld over privacy regels

Europa verdeeld over privacy regels

De Ierse voorzitter van de Europese raad van Ministers wil bedrijven meer vrijheid bieden om naar eigen inzicht gebruik te maken van persoonsdata van klanten. Waar bedrijven nu nog door nationale privacy regels worden beperkt en overtredingen zwaar bestraft worden, zou er meer gedoogd moeten worden en straffen beperkt tot waarschuwingen.

De voorzitter van de Europese raad van Ministers botst hiermee met de strengere regelgeving in voorbereiding bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. Deze regelgeving beoogt juist het commercieel gebruik van privé-gegevens moeilijker te maken. De Europese raad van Ministers ligt hiermee juist op ramkoers met het Europees Parlement.


Voorstanders vrij gebruik data in EU parlement

Ondanks dat er een voorstel van het Europees Parlement ligt om de wetgeving strenger te maken zijn er Euro parlementariers te vinden die voorstanders zijn voor een vrijer gebruik van persoonlijke data. Verschillende parlementariërs hebben inmiddels voorstellen ingediend die het bedrijven juist mogelijk moet maken om privé data zonder toestemming van de burger te kunnen verhandelen en gebruiken.

Het voorstel van de Ierse voorzitter van de Europese Raad van Ministers zal deze week nog worden besproken door de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, in Dublin. Ondertussen zal deze discussie met name door online reuzen zoals Facebook nauw worden gevolgd en wordt achter de schermen stevig gelobbied.

date_range Gepubliceerd op 15-01-2013 00:00
person Rogier Castricum
visibility Views: 1897
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close