Wereldwijd internet via satellieten dankzij Google

Wereldwijd internet via satellieten dankzij Google
Google gaat 1 miljard dollar investeren in 180 kleine low orbit satellieten die afgelegen gebieden gaan voorzien van toegang tot internet. Google nam daarvoor het satellietbedrijf O3b Networks inclusief haar team van circa 20 specialisten over. Op een totaal van 5 miljard mensen zijn er nog miljoenen niet online. Google wil deze groep bij hun aan boord krijgen, net als rivaal Facebook.
Kosten

De bouw- en lanceerkosten bedragen initieel 1 miljard dollar. Het uiteindelijke bedrag is vooralsnog onbekend. Het is nog niet duidelijk hoeveel satellieten exact nodig zijn. Het totale bedrag zou daardoor tot 3 miljard kunnen oplopen.

De huidige generatie satellieten weegt nog 700 kilo per stuk. Door het gewicht naar ongeveer 100 kilo terug te brengen dalen de kosten aanzienlijk.

Parallel projecten

Google zet in op meerdere vergelijkbare projecten. Zo investeerde Google eerder al in project "Loon". Dit project zet ballonnen in die in de hoge lagen van de atmosfeer hetzelfde doel hebben als de satellieten. In april kocht Google Titan Aerospace die zonaangedreven drones bouwt en ook voor dit doel ingezet kunnen worden. Naast Google is ook Facebook actief bezig met een eigen drone project.

Geruchten over een overname van satellietbedrijf Skybox hadden echter niet te maken met internet toegang maar met fotografie ten behoeve van Google Maps en Google Earth.

Dekkingsgraad

Google richt zich nu op satellieten omdat deze een betere dekkingsgraad kennen. Google zet in op diverse technieken in om zowel de financiële als de technische risico's te spreiden. Potentieel kan Google met deze technieken honderden miljoenen mensen van internettoegang voorzien. Op dit moment is nog niet bekend op welke termijn Google van plan is de eerste satellieten te lanceren.

Bron: Nu.nl

date_range Gepubliceerd op 02-06-2014 11:14
person Rogier Castricum
visibility Views: 3621
chat Reacties: 1
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 1 )
Like

26-08-2014 17:05
.
Reactie ID: #121

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close