Embedded Systems en M2M

Embedded Systems en M2M

Embedded systems of ingebedde systemen zijn apparaten en instrumenten die voorzien zijn van een besturingssysteem om één of enkele (vooraf) ingestelde taken te kunnen uitvoeren. Er is in feite een kleine computer in het apparaat ingebouwd die de controle heeft en het functioneren bepaalt. Omdat de kleine computer met het apparaat praat, wordt deze technologie ook wel machine2machine, kortweg M2M g

Embedded systems of ingebedde systemen zijn apparaten en instrumenten die voorzien zijn van een besturingssysteem om één of enkele (vooraf) ingestelde taken te kunnen uitvoeren. Er is in feite een kleine computer in het apparaat ingebouwd die de controle heeft en het functioneren bepaalt. Omdat de kleine computer met het apparaat praat, wordt deze technologie ook wel machine2machine, kortweg M2M genoemd. Vaak kan een mens die kleine computer weer op afstand besturen. 

Smartphones en pda's zijn voorbeelden van apparaten met embedded systems. Zij hebben beide een aantal specifieke taken die worden gecontroleerd door een ingebouwd computersysteem. Een traffic control systeem waarmee verkeerslichten geregeld worden zonder de noodzakelijke tussenkomst van mensen is een voorbeeld van een groot technisch ingebed systeem.

Kenmerken van ingebedde systemen
Een belangrijk kenmerk van een embedded system is dat de veronderstelde afhandeling van taken eenvoudig is. Er gaat echter een grote complexiteit schuil achter het vervullen van die eenvoudige taken waarvoor rekenkracht van computerprogrammatuur nodig is. Neem een videogame controller. Deze wordt de simpele taak opgedragen om een spel te laden en de speler de controle te laten krijgen via de handset. In werkelijkheid is voor de verwerking van deze eenvoudige opdracht krachtige computercapaciteit nodig.

User interfaces 
Vroeger had een embedded systeem geen user interface. De programma's werden initieel opgenomen in het systeem en er was geen noodzaak voor menselijke interactie na installatie en testen. Veel moderne ingebedde systemen hebben full-scale user interfaces waarmee ook na initiële ingebruikname nog taken kunnen worden aangepast of toegevoegd. De moderne HR-combiketels kunnen via een seriële kabelaansluiting met een draagbare computer worden geprogrammeerd. De allermodernste embedded systems zijn uitgerust met componenten waarmee draadloze communicatie mogelijk is. Zo kan men op afstand diagnostische informatie uitlezen en eventueel nieuwe taken invoeren.

Simpele systemen met beperkte functionaliteit
Oorspronkelijk waren embedded systems bedoeld voor eenvoudige toepassingen zoals schakelaars, kleine displays en LEDs. Een kassa of een geldautomaat met touchscreen technologie wordt beschouwd als een embedded system, omdat het beperkte gebruiksmogelijkheden heeft, zelfs al is de user interface (het touch screen) een complex systeem.

CPU platforms met microprocessors of microcontrollers
Onderdeel van de definitie van embedded systems is de beperkte functionaliteit. Vanuit die optiek is ook de BIOS chip van een gewone computer te beschouwen als een embedded systeem omdat ook de BIOS beperkte functies heeft en automatisch werkt als de computer wordt gestart. Randapparatuur die bijvoorbeeld via USB wordt aangesloten valt daarmee ook onder de noemer embedded systems.

 

date_range Gepubliceerd op 18-12-2009 00:00
person Jan-Willem Reijsenbach
visibility Views: 2366
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close