iBeacon van Apple en NFC

iBeacon van Apple en NFC
iBeacon is nieuwe draadloze technologie van Apple waarmee iOS 7 apparaten zoals iPhone of iPad automatisch berichten ontvangen als ze in de nabijheid van zo'n goedkoop iBeacon zendertje komen. Android apparaten kunnen ook iBeacon berichten ontvangen, maar met beperkingen. Waarom ontwikkelt Apple dit eigen iBeacon in plaats van de omarming van de al bestaande NFC standaard?

Een iBeacon is een miniscuul en goedkoop zendertje dat fysiek ergens geplaatst kan worden. Het zendt een signaal uit met een zeer nauwkeurige gps positie (micro location) waardoor het ook binnenshuis gebruikt kan worden voor zogenaamde indoor navigatie. Denk bijvoorbeeld aan navigatie binnen een supermarkt (Waar is de suiker?) of in een museum (U nadert "De Nachtwacht").

iBeacon is een uitbreiding van de functionaliteit van Location Services op iOS7-apparaten. Het is Apple's antwoord op NFC.

Waarom iBeacon als er al NFC is?
NFC staat voor Near Field Communication en wordt gebruikt voor de uitwisseling van informatie tussen apparaten en tags. Het werkt op korte afstand, heeft weinig vermogen nodig en kan op bankkaart, creditcard en klantenkaart worden toegepast. Ook de OV-chipkaart maakt gebruik van NFC. Een NFC-tag is eigenlijk een onzichtbare QR-code. Je vindt steeds meer NFC-tags op advertenties en posters in winkels en op straat.
NFC vereist de medewerking van de banken en creditcardmaatschappijen om transacties te faciliteren. Voor iBeacons heb je alleen je Apple-account nodig en dat heeft iedere iPhone gebruiker. Om NFC te gebruiken moet je je toestel dichtbij de NFC-tag houden, maar iBeacon geeft informatie direct door aan het toestel, mits je een iBeacon-app hebt geïnstalleerd.
Apple kiest met iBeacon dus bewust een eigen weg en omzeilt vertragende en belemmerende partnerships.
Het grote aantal iOS apparaten dat wereldwijd in omloop is en Apple's goede reputatie voor wat betreft gebruikersvriendelijkheid geeft iBeacon wel een goede kans.

Als je deze twee functies combineert kun je dus acties triggeren op basis van nauwkeurige GPS. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een museumtour. Je installeert de app van het museum en de app weet exact voor welk kunstwerk je staat. Vervolgens krijg je hiervan alle informatie met video en geluid.

Je kunt iBeacon ook weer gebruiken met allerlei andere objecten, zoals lichten, sloten etc… Het is dus in theorie mogelijk om lampen aan te laten gaan zodra je er vlak bij staat, of deuren te openen als je er naar toe loopt.

De adoptie van iBeacon gaat snel. Drogisterijketen Walgreens kondigde aan binnenkort met iBeacons te starten. Ook Macy’s, Tesco en American Eagle hebben initiatieven op dit gebied aangekondigd. Analist Berg Insight verwacht dat als gevolg hiervan de wereldwijde markt van realtime location-based advertenties zak groeien van 1,2 miljard euro in 2013 naar 10,7 miljard euro in 2018.

iBeacon InfoGraph

date_range Gepubliceerd op 03-06-2014 11:05
person Albert Bausch
visibility Views: 1772
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close