25 jaar WWW dankzij Tim Berners-Lee

25 jaar WWW dankzij Tim Berners-Lee
Op 12 maart 1989 kwam Tim Berners-Lee met zijn uitvinding dat later het World Wide Web ging heten. Als software-ontwikkelaar bij deeltjesversneller CERN in Zwitserland zocht hij naar een manier om de samenwerking en kennisuitwisseling met collega-ontwikkelaars in de rest van Europa te verbeteren en vond de oplossing in een universal linkedin information system en het WWW was geboren. Felicitaties worden wereldwijd op Twitter verzameld via de hashtag #web25.

Tim Berners-Lee deed de uitvinding niet alleen maar samen met zijn toenmalig manager, de Belg Robert Cailliau.
Tim is er niet schatrijk van geworden, maar kreeg en krijgt wel op allerlei andere manieren waardering voor zijn uitvinding.
Zo heeft hij inmiddels vele eredoctoraten op zijn naam is hij in Engeland tot ridder geslagen en mag hij zich Sir Tim Berners-Lee noemen. 

Tim Berners-Lee de uitvinder van het WWW en werkzaam bij het W3C consortium

Nog even over zijn beweegredenen. Het delen van informatie onder collega's op verschillende locaties bleek eind jaren '80 nauwelijks mogelijk, omdat elk lab met eigen computersystemen werkte. Berners-Lee wilde een wiki-achtige omgeving opzetten, een gemeenschappelijke omgeving waarin projectdocumentatie en andere informatie kon worden toegevoegd en beheerd. Het project leidde tot de bouw van de allereerste webbrowser. Pas in maart 1991 presenteerde Berners-Lee zijn WorldWideWeb aan zijn collega's bij het CERN waarna het op 6 augustus van datzelfde jaar live ging. In 1993 na de uitvinding van de grafische web browser Mosaic waarin ook foto's en illustratie bij tekst konden worden getoond, begon de WWW revolutie pas echt. 

date_range Gepubliceerd op 12-03-2014 11:22
person Rogier Castricum
visibility Views: 1781
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

close