Firefox OS, mobiele apps en HTML5

Firefox OS, mobiele apps en HTML5

Begin 2013 wordt Firefox OS gelanceerd en volgens kenners zal dit grote gevolgen hebben voor de markt van mobiele apps. Deze moeten nu nog veelal verplicht via de app stores van Apple en Google worden afgenomen, maar met Firefox OS is dat niet meer nodig.

Onderstaande demonstratievideo toont previews van het mobiele besturingssysteem Firefox OS en dat lijkt sterk op Android en iOS met schuivende panelen, apps en uiteraard gewoon telefoneren. Het verschil met Android, iOS en Windows is dat Firefox OS bijna helemaal op open standaard HTML5 draait.

 

 

In het eerste kwartaal van 2013 komen de eerste Alcatel toestellen met Firefox OS op de Braziliaanse markt.

 

Firefox OS is interessant voor ontwikkelaars omdat de onderliggende programmeertaal veel bekender en algemeen geaccepteerd is dan iOS, Android en Windows samen. HTML is wereldwijd de standaard waarin alle websites en webapplicaties in worden gebouwd.

 

Mocht de mobiele pijler van Mozilla beklijven, dan zou het wel eens het begin van het einde kunnen inluiden voor de economie rondom de native applicaties. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is wel dat het nieuwe systeem door zowel de consument als de ontwikkelaarsgemeenschap wordt opgepakt.

 

De eerste stappen op de consumentenmarkt zijn al gezet. Een aantal hardwaremakers en mobiele aanbieders heeft zijn steun al toegezegd. Operators in het Midden en Verre Oosten (Etisalat, Smart, Telenor), Zuid-Amerika (Telefónica), Rusland en Europa (Telenor, Telecom Italia, Deutsche Telekom) en Amerika (Sprint) beloven een smartphone met Firefox OS in hun assortiment op te nemen.

 

Het opmerkelijke aan deze ontwikkeling is, dat Mozilla met zijn Firefoxactiviteiten concurreert met Google Chrome en Android. En laat Google nou net de grootste sponsor van de Mozillastichting zijn. Tot eind 2014 betaalt Google aan Mozilla een kleine miljard dollar om zijn zoekvenster prominent bovenin de Firefoxbrowser te plaatsen.

 

Chrome was in juli 2012 internationaal de grootste met een marktaandeel van 34 procent. De browser Firefox is na Internet Explorer (32 procent) de nummer drie met 24 procent van de markt. Het ziet er voorlopig niet naar uit, dat Google een kwart van dat deel van de zoekmarkt opgeeft. De vergoedingen aan Mozilla, en dus de financiering van het mobiele systeem, komen op zijn vroegst in 2015 in het gedrang.

date_range Gepubliceerd op 08-01-2013 00:00
person Rogier Castricum
visibility Views: 1581
chat Reacties: 0
thumb_upLikes: 0

Reacties ( 0 )

Er zijn nog geen reacties

Reageer

Log in om te reageren

Zoek op trefwoord

close